07031606a.jpg (63883 bytes)  Een lekker bakkie koffie 07031606c.jpg (59544 bytes)

 Koffie, koffie, lekker bakkie koffie…Dat lijzige liedje hoorde je jaren geleden nogal eens op de radio. Nee, dan het swingende: ..één kopje koffie.. van een Nederlandse popgroep, waarvan me de naam  ontschoten is. Koffie: de veel bezongen smeerolie van de (Nederlandse) samenleving.

In Rotterdam zeggen ze, in de trant van hun opgestroopte mouwen imago, “een bakkie doen”, als ze koffie gaan drinken.

Dat geeft wel kernachtig weer dat er met koffie drinken meer aan de hand is dan het wegslurpen van bruin vocht. Het is een moment van ontspanning (…en dan is er koffie) en het schept gelegenheid tot sociaal contact, bv als vriendinnen en buurvrouwen bij elkaar koffie drinken. “Kom je weer eens koffie drinken” betekent: “wanneer zullen we weer eens bijpraten”?

De Wereldwinkel heeft van oudsher al koffie in haar assortiment. Niet zomaar koffie, maar erg lekkere koffie met het beroemde blauw/groene Max Havelaar keurmerk.

Even een mogelijk misverstand uit de weg ruimen: Max Havelaar producten zijn dus niet van een bepaalde importeur of bedrijf, het zijn producten met een keurmerk. Dat bestaat sinds 1988. Het doel is om arme koffieboeren een gegarandeerde vaste minimum prijs te geven voor hun koffie. Is de wereldmarktprijs te laag, dan blijft de Max Havelaar minimum prijs van kracht. Bovendien komt op de prijs een kleine premie. Het stelt de kleine boeren in staat hun achterstand in te halen. De toeslag kan bv besteed worden aan sociale programma’s.

Verder kunnen boerenorganisaties al bij het begin van de oogst zestig procent van de verkoopsprijs van hun product ontvangen. Dankzij dit krediet kunnen ze hun leden direct bij opkoop uitbetalen. Deze minimumvoorwaarden (en ook nog andere bv op gebied van milieu) worden aan een product met het Max Havelaar keurmerk gesteld.

Ging het in de jaren tachtig nog alleen om koffie; tegenwoordig hebben veel meer producten het Max Havelaar keurmerk: bananen, honing, sappen, om er maar eens een paar te noemen.

De naam Max Havelaar is ontleend aan het beroemde boek van Multatuli (Eduard Douwes Dekker) dat in 1859 verscheen. De gelijknamige hoofdpersoon vocht tegen misstanden in Nederlands Indië en kwam op voor de onderdrukte Javanen.

In onze Wereldwinkel verkopen we koffie met het Max Havelaar keurmerk van de bekende importeur Fair Trade Original. Het bekendst zijn de pakken roodmerk, vanzelfsprekend in rode verpakking, maar er zijn nog veel meer soorten. Ook zijn er koffiepads verkrijgbaar. Leuk (om cadeau te doen) is ook een klein proefdoosje met drie verschillende smaken.

Een lekker bakkie koffie” is wat ons betreft dus: een ontspannen moment met een gezellige conversatie en vooral.. een goedsmakende eerlijke koffie van Max Havelaar.