WAT IS EEN WERELDWINKEL? EEN BIJZONDERE WINKEL!

Ontdek een bijzonder assortiment van exclusieve producten afkomstig uit de culturen van Afrika, Azië en Latijns Amerika. In de Wereldwinkel gaat een wereld voor u open. Een wereld van originele cadeaus en smakelijke levensmiddelen.

In de 400 Wereldwinkels in ons land vindt u een breed assortiment van cadeaus voor iedereen en voor elke beurs. Van houten speelgoed en leuke muziekinstrumentjes tot exclusief servies uit Ecuador, glaswerk uit Vietnam, prachtige lederen tassen uit India en Niger tot decoratieve woonartikelen uit exotische oorden als Madagascar en Peru. Producten van kwaliteit, vaak handgemaakt en van bijzonder ontwerp en design.

Het koffieassortiment van de Wereldwinkels en ook de thee, chocolade, cacao, sinaasappelsap en honing zijn voorzien van het bekende Max Havelaar-keurmerk.

 Wereldwinkels verkopen producten van kwaliteit: duurzaam, goed én verhandeld met respect voor mens en milieu. Met uw aankoop in een Wereldwinkel steunt u daarom de ontwikkeling van producenten en hun leefomgeving op het zuidelijk halfrond.

 
EERLIJKE WAAR

Wereldwinkels voeren eerlijke handel. Zilversmeden, handwevers en koffieboeren ontvangen een goede prijs voor hun producten. Onze handelspartners zijn voorts verzekerd van regelmatige afname van hun artikelen. Daarnaast krijgen zij steun bij de ontwikkeling van nieuwe en duurzame producten. De ha0ndel van Wereldwinkels is daardoor een effectieve vorm van ontwikkelingssamenwerking. De producenten kunnen hun kinderen naar school sturen, hun eigen voedsel verbouwen en een eigen apotheek inrichten.

Miljoenen boeren en handnijverheidsproducenten in ontwikkelingslanden profiteren nog nauwelijks van de wereldhandel. De handelspositie van de armste landen op de wereldmarkt is marginaal. Het inkomen van veel producenten is minimaal en de arbeidsomstandigheden van veel producenten zijn helaas nog erbarmelijk.

De Wereldwinkels zetten zich in voor meer evenwichtige handelsverhoudingen in de internationale handel. De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels werkt daarom nauw samen met tal van andere organisaties in Nederland én Europa.

WERELDWINKEL, EEN GOEDE ZAAK!  

   Handel met respect voor mens en milieu

 

AAN U DE KEUZE!

Als u het belangrijk vindt dat ook kleine producenten uit de Derde Wereld een eerlijke toegang tot onze markt krijgen, waardoor ze aan hun eigen ontwikkeling kunnen werken, kunt u kiezen voor wereldwinkelproducten.

 Werk en eerlijke handel betekenen voor de makers:

-          EEN DAK BOVEN HET HOOFD

-          EEN MAALTIJD OP TAFEL

-          EEN SCHOOL VOOR HUN KINDEREN  

-          EEN BETERE GEZONDHEIDSZORG  

 

INFORMATIE OP INTERNET

Op de internetsite van de Wereldwinkels (www.wereldwinkels.nl) is veel informatie te vinden over eerlijke handel, assortiment van wereldwinkels, nieuws, enz. en er is ook veel informatie voor kinderen.

Moet je een spreekbeurt houden of een werkstuk schrijven en heb je de Wereldwinkel als onderwerp gekozen, dan kun je veel info vinden op deze site. Klik op de knop “werkstukken en spreekbeurten”. Daar wordt een verhaal verteld over Chaira, een jongetje in Thailand, om je een indruk te geven hoe de mensen leven die de producten voor de Wereldwinkel maken. Je kunt er ook een leuke kijkdoos bij maken.

Bij eerlijke handel staat uitgelegd wat de Wereldwinkels nu precies doen. Hoe zijn de Wereldwinkels begonnen? Klik op de foto van de winkel voor de geschiedenis.

Beetje flauw van al dat serieuze gedoe? Doe de wereldquiz en win een te gekke prijs!

Voor je creatieve bui zijn er kleurplaten, maskers en figuurtjes om een kijkdoos te maken.

Wil je een keer iets leuks kopen voor iemand, maar weet je niet wat, kijk dan eens bij de cadeautips. Deze cadeautjes zijn natuurlijk in de Wereldwinkel te koop.

Verder kun je foto’s downloaden, e-cards versturen en een overzicht zien van CD’s met hippe muziek uit verre landen bij de cd top 5.

Kijk dus eens op deze site en veel plezier!

 

OPENINGSTIJDEN WINKEL:

dinsdag t/m donderdag    10.00- 17.30 uur

vrijdag:                                 10.00- 20.00 uur

zaterdag:                              10.00-16.00 uur

 

Rabo:  IBAN NL 87 RABO 0347 9144 03 INGbank: IBAN NL29 INGB 0003 9967 71 t.n.v. Wereldwinkel Zetten Woerdsestraat 11 6671 DM Zetten

Postadres: Beatrixstraat 11 6673 XP Andelst tel.: 0488-451113

De Wereldwinkel in Zetten is een professionele winkel, die gerund wordt door vrijwilligers.

    

ANBI gegevens

 Naam instelling

 Wereldwinkel Zetten e.o.

 RSIN

 NL8065.49.713.B01

 Vestigingsadres

 Hoofdstraat 58a, 6671CG Zetten

 Telefoonnummer

 0488 420081

 E-mail adres

 Joop.galama@planet.nl  

 

 

 

 

Doelstelling:

In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken. Allemaal mensen die, zoals iedereen, recht hebben op een woning, voedsel, scholing en medische zorg. In de gewone handel blijven zij vaak onzichtbaar en ongehoord. En verdienen ze met hun werk een ongeregeld inkomen waar ze met moeite van kunnen bestaan.  In de Wereldwinkel kunnen de makers wel hun verhaal kwijt. Hoe ze met weinig middelen die prachtige producten maken en wat ze nodig hebben om hun bedrijf te kunnen verbeteren. Zo kunnen ze een beter bestaan opbouwen.

Wat wil de Wereldwinkel

Eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handelen. Gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. De Wereldwinkel geeft de koffieboeren, houtsnijders en keramisten een stem. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten, kunnen zij een beter leven opbouwen. Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. De Wereldwinkels vinden dat de wereldhandel moet veranderen zodat producenten die kans ook echt kunnen krijgen. Met de verkoop van producten laten zij zien dat handel ook anders kan. En bieden zij de Nederlandse consument een keuze. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers.

Verkoopfilosofie

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met jouw aankoop help je hen daarbij.

De Organisatie

De Wereldwinkels zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De vereniging lobbyt op internationaal niveau voor een rechtvaardige wereldhandel. De vereniging controleert ook de bedrijven die fairtrade producten leveren op de criteria van eerlijke handel. De winkels ontvangen ook ondersteuning bij de exploitatie, waaronder inkoopadviezen, sturing op verkoopcijfers en marketing communicatiemiddelen.

Geschiedenis

Op de UNCTAD-conferentie in New Delhi, 1968, vroegen de derde wereldlanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markt. Ze kregen nul op rekest. De journalist Dirk Scherpenzeel riep na afloop op om ‘Derde Wereldwinkels’ te beginnen om toch iets te doen. Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Er kwamen meer Wereldwinkels en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels werd opgericht. In de jaren ’70 voerden de winkels veel actie. Van ‘Suriname vrij nu’ tot de boycotcampagne van Angolakoffie. Het eigenlijke werk kreeg nauwelijks aandacht: het verkopen van producten. In de jaren ’80 professionaliseerde de verkoop. Nu werken de Wereldwinkels met een winkelconcept zoals dat in de retail gebruikelijk is.

Actueel beleidsplan

Inleiding

Wereldwinkel  Zetten e.o bestrijdt armoede door eerlijke handel. Ze biedt producenten uit arme gebieden in de wereld een afzetmarkt, zodat zij onder goede omstandigheden kunnen werken en kunnen investeren in de toekomst van hun bedrijf en hun familie. [Wereldwinkel NAAM] is lid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, en bundelt zo haar kracht met 270 andere Wereldwinkels. Samen vergroten ze de kansen voor onze producenten door fairtrade in Nederland te laten groeien, via onze winkels en daarbuiten.

Activiteiten

Wereldwinkel  Zetten e.o vergroot de kansen voor producenten, door fairtrade in Nederland te laten groeien, via de eigen winkel en daarbuiten. Ze onderneemt daarvoor de volgende activiteiten:
- verkoop en promotie van fairtrade cadeaus;
- het bevorderen van fairtrade buiten de Wereldwinkel, d.m.v. acties en campagnes;
- bijdragen aan het versterken van de fairtrade handelsketen, d.m.v. het lidmaatschap van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels

Financiering

De financiering bestaat hoofdzakelijk uit de door verkopen behaalde winst en dus vermogen. Incidenteel worden er giften gedaan

Beheer van het vermogen

Een deel van het vermogen is gestald op een spaarrekening bij de ASN bank, rekening no:

87 10 47 500 Iban NL80 ASNB08710 0475 00

Hety werkkapitaal staat op de ING betaalrekening no 399 6771 (IBAN NL29 INGB 0003 9967 71 en de Rabo bataalrekening no. 3479 14 403 (IBAN NL 87 RABO 0347 9144 03)

Besteding van  het vermogen

Het vermogen wordt besteed om de verliezen in de huidige tijd te compenseren

Samenstelling/Functies van het bestuur

Voorzitter:                    Mevr. J. de Jong

Secretaris:                   Mevr. L. Euser

Penningmeester:        Dhr. J.J. Galama

Bestuurslid:                 Mevr. H. Terstegen

Bestuurslid:                 Mevr. D. Nap

 

Beloningsbeleid

Wereldwinkel  Zetten e.o heeft geen personeel in dienst maar werkt met vrijwilligers. De vrijwilligers ontvangen een onkostenvergoeding tegen indiening van een declaratie

 

Verslag  

JAARVERSLAG WERELDWINKEL ZETTEN E.O.  2014  

De Wereldwinkelgroep

Er werd gewerkt met  een publiciteitsgroep en een winkel / inkoopgroep en een kassacommissie. Het bestuur vergaderde 9x, de Alg. vergadering 6x.  Taakverdeling in het bestuur:

Voorzitter:                    Janny

Secretariaat:                  Leny 

Penningmeester:            Joop

Lid:                              Hetty   

Lid:                              Dineke (Vrijwilligers)                              

Activiteiten

Hieronder volgen korte beschrijvingen van de activiteiten die in dit seizoen zijn georganiseerd.

Het betreft doorlopende activiteiten die elk seizoen terug komen en eenmalige acties. In de Alg. Ledenvergaderingen kwamen de volgende thema’s aan bod:

-           in januari een gezellig samenzijn met hapje en drankje

-           presentatie Te d’Origen: Tea people stories

-   presentatie over India door Davy Franken m.n. het over het project Bal Anand

Alle medewerkers kregen regelmatig een WW Bulletin  met nieuws en mededelingen.

Op 29 juni hielden we een  geslaagde collega-dag  i n Hemmen, bezoek aan Het Pakhuis met wandeling, rondleiding in de PKN kerk  en daarna een etentje in de Oude School. Er werd ook een bezoek aan Centrum Mondiaal gepland op 13 oktober maar helaas liet C.M ons weten dat ze die afspraak niet door lieten gaan, teleurstellend!

Huisvesting

Dankzij de huurverlaging kunnen we nog minimaal 1 jaar blijven huren.

Winkel

De totaalomzet was iets lager dan 2013, waardoor we helaas weer een negatief resultaat hadden. De inkoopgroep en de inrichtingsgroep zorgeden voor een goed gevulde winkel met gevarieerde producten. De computerkassa draait  op het pcc   programma en geeft soms  problemen, die Joop weer verhelpt. In nov. werd met nipte meerderheid van stemmen besloten om in 2015 een klantenkaart in te voeren. Op Hemelvaartsdag was de winkel weer open, dankzij onze welwillende medewerkers! Ook op ma 22 dec. geopend. De stagegroep begeleidde weer stagiaires MAS en een  stagiaire VMBO van het HPC. We zijn ‘bijzonder’ lid geworden van de winkeliersvereniging Wizet, tegen gereduceerde contributie.

Verkoop buiten de winkel.

Evenals voorgaande jaren stonden we met een verkoopkraam :

Kraam bij herfstmarkt in Hemmen op 31 oktober. Aan de kerstmarkt bij Liefkenshoek namen we dit jaar geen deel.

 

Jaarverslag 2014 Inkoop / inrichting 

De inkoop / inrichting groep heeft in goede sfeer veel werk verzet in dit jaar. Er werd  7 keer vergaderd.Mark Peperkamp heeft het food op zich genomen, sinds dec. doet hij dat samen met Joop. Er werden er proeverijen georganiseerd, (Mocktails en Tony Chocolony chocolade ter gelegenheid van 45 jaar LVWW.) Een voorverkoopavond op 18 nov. voor de Nieuwsbrieflezers georganiseerd, dit keer heel succesvol, men kreeg 105 korting op het nonfood en er wordt goed verkocht die avond. In december organiseerden we de actie: ‘geef een WW pakket weg’, die actie gaf veel publiciteit o.a. een mooie foto in de Gelderlander en Het Gemeente Nieuws en natuurlijk via onze Nieuwsbrief. De inrichting van de winkel werd regelmatig aangepast. Het scherm van de pc werkte niet meer en  is vervangen.

Publiciteit : Jaarverslag PR 2014

De taken binnen de PR zijn veranderd. Paulien is verantwoordelijk voor de teksten, advertenties en foto's in de Inzet en de DK Herveld Andelst. De andere taken zijn overgenomen door Lia. Zie voor details de notulen en het bulletin van de ALV van 10 september 2014.

De digitale nieuwsbrief, verzorgd door Lia, verscheen elke maand tot de zomer. Daarna 1x per kwartaal.  Inmiddels zijn er  150 'abonnees'. Het papieren Wereldwinkelnieuws verscheen tweemaal (december voor de allerlaatste keer). De redactie bestond uit Paulien, Joop (lay-out) en Lia.  De bezorging  werd  door medewerkers gedaan.  Paulien hield het adressenbestand bij. Er waren 55 'abonnees'. In de Inzet werd maandelijks een artikel en een advertentie geplaatst. Ook in de Dorpskrant Herveld/Andelst verscheen maandelijks een artikel, maar met een foto. De laatste werd verzorgd door Niek Stienstra. Ook in de Dorpskrant werden advertenties geplaatst. Tekst en advertenties werden verzorgd door Paulien.

In het regionale blad de Betuwe werd een twee wekelijkse column geplaatst door de gezamenlijke Wereldwinkels Huissen, Elst en Zetten. De bijdrage van Wereldwinkel Zetten werd verzorgd door Lia. Lia maakte zelf de bijbehorende foto’s. De lijst met onderwerpen van de columns werd begin van het jaar naar de inkoop/inrichting groep gestuurd en hangt op het prikbord. Het stoepbord functioneerde goed als het niet kapot was. De inkoop/inrichting groep verzorgt het stoepbord. Ook raamreclame werkt goed. Gratis reclame voor de Wereldwinkel op reclamebord bij de tennisclub in Zetten.

Jaap van Tuyl verzorgde onze website: www.wereldwinkelzetten.nl. Ook de nieuwsbrief zet hij iedere maand op de website.

Redactionele artikelen en foto’s over onze acties werden verzonden naar de Betuwe, Hét Gemeentenieuws en de Gelderlander. Ze werden dan weer wel, dan weer niet geplaatst. Hét Gemeentenieuws plaatst in principe niet, omdat we niet adverteren in hun blad. Alleen de foto met bijbehorend artikel over de actie 'Geef een kerstpakket weg' is wel geplaatst.

Lia heeft een aantal basisscholen in de buurt gemaild over de mogelijkheden van de spreekbeurttas. Die kan gratis geleend worden voor het houden van spreekbeurten.

14 oktober meegedaan aan de Zorgroute: geen succes, mede door (te) late PR van organisatie.

25 oktober Proeverij van Mocktailkit: geen succes. Weinig animo.

31 oktober kraam bij De Stroom in Hemmen.

18 november Kerst-Voorverkoop voor Nieuwsbriefabonnees. Dit was een succes.

De decemberactie 'Geef een kerstpakket weg' was een succes met 12 inzendingen.

 

Landelijke Vereniging van Wereldwinkels

De LVWW kwam in wat rustiger vaarwater, maar het aantal leden daalt en na 2014 vervallen veel subsidies. Het Kairosproces  is van start gegaan , nogal wat winkels namen deel maar er haakte toch ook weer een deel van de winkels af als lid. De Verenigingsraad van nov. werd deels alweer opgeschort tot  28 maart  2015, dan komen de resterende stukken op de agenda en is er hopelijk  zicht op een gezonde financiering in 2015, probleem is wel dat er geen PLN subsidie komt , zodat een aantal projecten geen vervolg kan  krijgen.

Halverwege 2014 ontstond er een conflict met wierookleverancier Mira ( die al eerder subversieve acties tegen de LVWW startte) omtrent de afdracht van de fee. Ze weigerden te betalen, begonnen een hetze tegen het Landelijk buro. Het bestuur heeft  de licentie ingetrokken, WW’s mogen / kunnen niet meer bij Mira inkopen.

In tussen is er  een andere wierookleverancier aangetrokken.

Een aantal leden is  naar de district- (2x), Kairosbijeenkomst (2x) en regiovergaderingen (5x) gegaan.

Het district komt 2x per jaar bijeen, de Verenigingsraad ook.

Het (informele) regio overleg van regio Overbetuwe werd altijd bijgewoond, de pr groepen wisselen hun informatie ook uit. Dit zijn  nuttige bijeenkomsten om praktische zaken te bespreken.

 

Deskundigheidsbevordering.

Er werden dit jaar naast de thema’s van de A.L.V’s  cursussen gevolgd , o.a  de cursus ‘Hoe zet ik de WW op de kaart’, aangeboden door de Land. Vereniging van WW’s

Om iedereen op de hoogte te houden wordt er regelmatig (6x per jaar) een bulletin uitgebracht.

Wereldzaken verschijnt alleen nog digitaal en wordt aan alle leden als vakliteratuur toegestuurd.                                         

Leny Euser,   Herveld, februari 2014

 

Financiën

Balans per 31 december 2014        
Vaste activa  

Debet

Credit

   Inventaris

3.716,44

   
   Inventaris IT 

264,00

   
   Borg Verhuurder

1.000,00

   
   Renteloze Leningen  

300,00

   
           
Vlottende activa        
   Voorraad produkt-21% BTW

10.500,00

   
   Voorraad produkt-6% BTW 

3.100,00

   
   Cadeaubonnen 

1.285,00

   
   Debiteuren

206,81

   
           
Liquide middelen        
   Kas Winkel Zetten

872,30

   
   Kas Markten

50,00

   
   Rabo Bank Rekening Courant

72,44

   
   ASN Bank spaarrakening

3.526,47

   
   ING bank Rekening Courant

9177,59

   
           
Kort vreemd vermogen        
   Crediteuren    

926,86

  Omzetbelasting nog af te dragen    

1.405,93

           
  Eigen vermogen    

32.808,50

  Resultaat

1.070,24

   
Balans  

35.141,29

35.141,29

 

Resultaten rekening boekjaar 2014

 

 

 

 

 

 

 

Debet

 

Credit

Omzet

 

 

 

 

 

 

Verkopen 21% BTW

 

 

27.735,09

 

Verkopen 6% BTW

 

 

12.343,21

Inkoopwaarde omzet

 

 

 

 

 

Leveranciers 21% BTW

16.042,03

 

 

 

Leveranciers 6% BTW

9.366,29

 

 

Bruto marge

€ 14.669,98

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Extra Baten

 

 

 

 

 

Giften/ Donaties

 

 

825,00

 

Verschillen Debiteuren/Crediteuren

 

 

17,68

 

Renten Banken

 

 

86,41

Extra lasten

 

 

 

 

 

Huur Huisvesting

9.600,00

 

 

 

Gas/water/Electriciteit

1.063,33

 

 

 

Telefoon kosten

577,11

 

 

 

Belastingen/rioolrechten

409,40

 

 

 

Verzekeringen/KVK/BUMA

518,31

 

 

 

Bancaire kosten

346,78

 

 

 

PR/Advertenties

642,51

 

 

 

Cadeaubonnen

257,45

 

 

 

Leden vergaderingen

268,00

 

 

 

Jaarlijkse collegadag

393,50

 

 

 

FEE Landelijke vereniging

1.258,45

 

 

 

Kleine investeringen

362,27

 

 

 

Afschrijvingen

743,56

 

 

 

Diverse kosten Winkel

216,85

 

 

 

Diversen

11,79

 

 

 

Saldo Resultaat

 

 

1.070,24

Totaal

 

42077,63

42077,63

 

 


 

 

 

Hoofdstraat 58a  6671 CG Zetten

              Tel. 0488-420081