PRODUCT INFORMATIE

 

Inhoudsopgave:

Albast  ;  Babybal ; Capiz ; Cimbalen ; Handbeschilderde bloempotten uit Mexico ;Dikke dames ; Divine chocolade

Eetstokjes ; E-nummers ; Gerecycled glas uit Vietnam ; Horen, Zien en Zwijgen ; Huwelijksbeker ; Kisii-steen ; Koffie

Mango in blik ; Pindakaas ; Polystone ; Quinoa ; Servies HAAN ; Woksaus ; Stoommand ; Tagua ; Tajine  

Tony's Chocolonely chocolade ; Vijzel ; Vogelvoederplaten ; Vriendenkring ; Zeepsteen ; Chakra's

 

 

:ALBAST Eigenschappen: zachte transparante witte tot oranje steen. Geeft stug poeder en is compact qua samenstelling. Deze steen wordt gevonden in Italië, Spanje en Egypte. Bewerkingsmogelijkheden: hakken met puntbeitel en bordijzer, raspen, schuren, polijsten en in de was zetten. Door zijn samenstelling is albast niet weerbestendig. Doordat albast op glas lijkt -het is transparant- is het ook geschikt als vaas of als lamp. De Egyptenaren gebruikten deze natuursteen om er flesjes van te maken en daarin parfums of andere make-upspullen te bewaren.

Weersinvloeden veranderen een glanzend gepolijst oppervlak in een doffe en ruwe structuur.

 

 

Babybal:"Het is een uitdaging de babybal Westers te beschilderen".

Jonge ouders en hun baby geven we graag een uniek cadeau, zoals deze handgemaakte babybal voor boven de wieg. De basis is gerecycled papier, dat met de papiermaché-techniek tot een bal wordt. De verpakking is gemaakt in Delhi, van handgeschept papier en met de hand gezeefdrukt.

Het beschilderen van de babybal  -met kindvriendelijke, loodvrije verf- vindt plaats in Kashmir, dé plek waar de Kashmiri-beschilderingen vandaan komen. Kashmiri is dan ook de naam van het ambachtelijke priegelwerk dat we kennen van prints op sjaals, aardewerk, etc.

In het atelier in Kashmir werken ongeveer vijf ambachtslieden aan het beschilderen van de babycadeaus. Over het beschilderen is wel wat te doen geweest. De producten werden regelmatig afgekeurd, omdat bijv. de baby's op de babybal eerder op oude mannetjes of aapjes leken. De ambachtslieden lieten weten dat het beschilderen van deze ballen veel moeilijker is dan het Kashmiri-werk dat ze normaal maken. Toch blijven ze enthousiast: ze vinden het een hele uitdaging om de figuurtjes precies te schilderen zoals wij ze in het Westen graag willen zien.

 

 

  Capiz is een zeeschelp die soms pareloester wordt genoemd. Deze schelpen zijn niet bedreigd en komen voor in de zee rond de Filippijnen en Indonesie. De schelp is doorschijnend en werd vroeger, in de Spaanse koloniale tijd, gebruikt voor de ruiten in huizen en kloosters. Capiz wordt nu gebruikt als grondstof voor mooie en functionele kunstnijverheid in huis, zoals waxinehouders, lampen, schalen, kerstversieringen en mobiles. De schelpen worden verzameld en gedroogd. Ze bevatten weinig vlees. Het gedroogde en eiwitrijke vlees wordt vaak gebruikt als veevoer. De gedroogde schelpen worden op grootte en kwaliteit gesorteerd, gewassen en verder bewerkt. De Capiz schelp is vrij plat en wordt, voor sommige toepassingen zoals mobiles, alleen in de gewenste vorm gesneden en evt. ingekleurd. Voor andere producten moeten de schelpen gevormd worden. Dit gebeurt door ze zodanig te weken dat ze zacht worden. Daarna kunnen de schelpen worden toegepast met een techniek die we van papier-mache kennen. Na het drogen worden de producten geverfd en gelamineerd met een niet-giftige hars. Capiz producten worden gemaakt in Manilla op de Filippijnen. De schelpen worden bewerkt in kleine coöperatieve- en familiebedrijven. Manilla Welcome, een familiebedrijf met ongeveer 25-30 medewerkers, coördineert de productie en voert de laatste bewerkingen uit en verricht de kwaliteitscontrole. Dankzij dit inkomen behoren deze arbeiders niet meer tot het allerarmste deel van de bevolking.

Niet vaatwasser-bestendig, niet weken. Afnemen met een vochtig/droog doekje. 

Voorzichtig behandelen, want de producten blijven erg breekbaar!

 

Cimbalen: Cimbalen geven een indringende, reinigende klank, vooral als ze vlak tegen elkaar worden aangeslagen. De tonen zijn zachter als je de cimbalen los aan hun lederen bandje laat bungelen en zo tegen elkaar aanslaat. Luister naar het spel van boventonen, dat ontstaat door het geringe verschil in toonhoogte van beide cimbalen.

Tegenwoordig worden cimbalen (en ook klankschalen) gebruikt voor meditatie en bevordering van natuurlijke concentratie. In Nepal en Tibet worden ze o.a. gebruikt tijdens een boeddhistische dienst.


 

Handbeschilderde bloempotten uit Mexico

http://wereldwinkeldelden.nl/uploads/images/Non%20food/INTERIEUR/Keramiek/Esperanza/Bloempot_Mexico.jpg
Hét succesnummer uit Mexico. Een fraaie, met de hand beschilderde bloempot. Gemaakt volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie. De vrouwen beschilderen de potten met een eigen ontwerp. Geen pot is hetzelfde. Die oude traditie maakt sterke producten: ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen. Het basismateriaal van de bloempotten is klei, afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt, die vervolgens in mallen wordt gegoten. Op dit moment zijn er 400 verschillende mallen: van kleine decoratieve objecten als kikkers, tot grote tuinobjecten van bijna een meter. Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Dan volgt de decoratie. Eerst tekenen de vrouwen met potlood een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Hierna gaan ze wederom in de oven waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan een laag glazuur en voor de laatste keer worden ze gebakken. Voorheen gebruikte men natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf. Nu kiest men voorfellere kleuren – afkomstig van de groothandel – zodat het kleurgebruik beter aansluit bij de trends van vandaag.

Techniek
De techniek die ruim 500 jaar in Mexico wordt toegepast, komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noordafrikaanse Moren de techniek aan de Spanjaarden door, die het op hun beurt in de 15e en 16e eeuw mee naar Latijns-Amerika namen. Hoewel  kleurencombinaties in de loop der eeuwen veelvuldig zijn veranderd, is de relatie met Marokkaans aardewerk nog steeds herkenbaar.

Werkgelegenheid
Een groot familiebedrijf maakt de potten. De werknemerswerken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind – het kan er enorm hard waaien! Maria Isabel richtte het bedrijf 12 jaar geleden op. Zij maakt de designs en stelt de kleuren-combinaties samen. Er werken voornamelijk vrouwen die met het inkomen dat ze verdienen onder meer het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Alleen het fysiek zware werk, zoals het gieten van de objecten en het in- en uitladen van de ovens doen de mannen. Wat overigens ook belangrijk is om te weten: een gedeelte van de opbrengst wordt geïnvesteerd in goede productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij de nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid kan groeien. De Importeur Esperanza exporteert de producten naar Europa: een nieuwe afzetmarkt met nieuwe mogelijkheden.

 

DIKKE DAMES

http://www.wereldwinkel-webshop.nl/images/P/bolle%20dame%20zwart%20038714%20gr.jpgEr zijn gezellige, dikke dames in onze Wereldwinkel. En dan bedoelen we natuurlijk de beelden die te koop zijn, gemaakt door de Mexicaanse Julio en Tino.

 Een aantal jaren geleden leren Julio en Tino elkaar kennen. Zij besluiten om keramiek te combineren met het ontwerpen van vrouwenbeelden en deze te decoreren. Het blijkt een gouden combinatie. Julio met zijn enorme vakkennis op het gebied van aardewerk en Tino met zijn veelzijdige creatieve gave. Een vrouw als vorm en beeld biedt hen oneindig veel mogelijkheden om te varieren en combineren en wanneer ze gratis aan een werkplaats kunnen komen is het bedrijf geboren.

Wie had dat ooit durven dromen...

Inmiddels hebben Julio en Tino wel degelijk hun droom gerealiseerd. Er werken nu een aantal mensen en behalve een goed loon heerst er een prettige werksfeer. En dat ze hun producten naar Europa kunnen exporteren is iets dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.

De beelden zijn alleen geschikt voor binnen en worden gevormd met klei uit de woonomgeving van de initiatiefnemers en gebakken in een houtoven. Vervolgens worden de figuren vele malen geplamuurd en gepolijst. Tino schildert daarna de kleding; de hoofden decoreert hij met potlood en verf; geen gezicht is hetzelfde! Tot slot krijgen de beelden een laklaag.

 De gezellige dames dragen jurken en soms een bikini. Kleuren wit, rood en zwart worden gecombineerd. Ook vertonende dames zich soms met een man aan hun arm.


 

 

 

DIVINE CHOCOLADE

 

Divine Chocolate is opgericht door een coöperatie van cacaoboeren en partners. Deze coöperatie verkoopt fairtrade chocolade gemaakt van cacao uit Ghana. De boeren zijn voor 45% eigenaar van Divine. Dit is uniek in de wereld! De boeren zijn verenigd in een coöperatie: Kuapa Kokoo (‘goed boeren’). Het mooie is dat de boeren naast de fairtrade minimumprijs en een bonus ook mee delen in de winst.

 

Cacaohandel in Ghana

De cacaohandel in Ghana was jarenlang volledig in handen van de overheid. Cocobod, de overheidsdienst verantwoordelijk voor de cacaohandel, kocht de cacao in bij de boeren, controleerde de

cacao en verzorgde de export en internationale inkoop. De inkopers van Cocobod bezochten de verschillende dorpsgemeenschappen en namen de cacao van de boeren af. Vaak werden de boeren pas veel later of helemaal niet betaald. Als ze betaald werden, kregen ze veel te weinig, soms wel minder dan 40% van de marktprijs. Veel van de cacaoboeren van Kuapa Kokoo wonen in afgelegen delen van Ghana. Zij hebben stukken land waarvan zij voor hun inkomen 100% afhankelijk zijn. Voor de komst van Kuapa Kokoo hadden de boeren geen toegang tot gezondheidszorg, schoon drinkwater of elektriciteit. De meeste dorpen hadden ook gen basisschool, bij gebrek aan leraren en schoolboeken.

Kuapa Kokoo

Kuapa Kokoo is een nationale coöperatie van cacaoboeren uit Ghana. Het is opgericht in 1993 als

reactie op de liberalisatie van de cacaomarkt. Kuapa Kokoo heeft zo’n 48.000 leden, afkomstig uit

meer dan 1200 dorpsgemeenschappen. Kuapa Kokoo is één van de 24 private inkopers van cacaomarkt, en de enige die gedeeltelijk in handen is van de cacaoboeren zelf. Zij wegen, verpakken en

transporteren de cacaobonen naar de haven van Ghana. Daar worden de cacaobonen verkocht aan

Divine en verscheept naar Europa voor verwerking tot chocolade. Kuapa Kokoo verzorgt verder al het papierwerk voor haar leden en zorgt voor allerlei ondersteuning op technisch, sociaal en economisch niveau. De fairtrade toeslag wordt door de coöperatie onder andere besteed aan onderwijs en voorlichting over landbouwmethoden, gezondheid en kredietmogelijkheden.

Divine bij u in de winkel

Een leuk weetje voor u als winkelier en voor uw klanten, is dat dit mooie verhaal staat beschreven aan de binnenkant van de papierwikkel. De figuren die op de verpakking staan zijn adrinka symbolen. Deze traditionele versieringen hebben elk een eigen betekenis. De boeren zijn trots op hun bedrijf.

Met deze symbolen willen ze iets laten zien van hun Ghanese wortels en belangrijke waarden van hun cultuur. Wij zijn met trots exclusief distributeur van Divine in Nederland, waardoor wij u een uniek product kunnen aanbieden. U bent van harte welkom in de showroom waar wij u, onder het genot van een kopje koffie, graag adviseren over het complete Divine assortiment. Natuurlijk momenteel uitgebreid met de paascollectie! Vraagt u ook naar ons Divine promotiemateriaal om dit mooie product extra onder de aandacht te brengen in uw winkel.

 

 

 

            

Waarom eten Japanners en Chinezen met EETSTOKJES ?

 

Vroeger werd er in grote potten gekookt. Die potten hielden hitte voor lange tijd vast. Mensen die een hapje wilden proeven braken twijgjes af om zo een stukje voedsel uit de pot te vissen. De mensen sneden of braken het eten in kleine stukjes, omdat het zo sneller gaar was en het energie bespaarde. Daarom was er geen bestek nodig en konden ze met stokjes eten. Bovendien vinden de Chinezen dat het gezond is. Kleine stukjes; bij iedere hap komt er zuurstof naar binnen. Dit komt de smaak ten goede en je proeft zo meer wat je eet. Daarom ook slurpen Chinezen de soep naar binnen.

 

Materiaal

De meeste eetstokjes zijn van hout en voor eenmalig gebruik bedoeld. Japan alleen al verbruikt jaarlijks 25 miljard wegwerp-eetstokjes. Ze worden dan ook opgeroepen eetstokjes van ander materiaal te gebruiken en deze af te wassen (beter voor het milieu).

De mensen thuis hebben meestal wél ieder hun eigen eetstokjes.

Er zijn ook stokjes die prachtig gedecoreerd zijn en gelakt; soms geribbeld aan het uiteinde, om meer grip te hebben.

Chinese eetstokjes zijn meestal van blank hout (bamboe). Ze kunnen ook van been (ivoor), steen (jade) of metaal zijn.

Koreaanse eetstokjes zijn van metaal (en het moeilijkst te hanteren).

 

Je hebt Chinese eetstokjes ofwel chopsticks. Die zijn vierkant, wel vaak met een ronde punt, en ze zijn tamelijk lang, omdat er meestal uit een gemeenschappelijke pot gegeten wordt en er zijn Japanse eetstokjes. Die hebben een ronde punt voor het oppakken van sushi's. De Japanse stokjes zijn verschillend van lengte (kinderen de kortste, vrouwen iets korter dan die van mannen). In restaurants zijn ze allemaal van dezelfde lengte. Omdat er in Japan uit verschillende kommetjes wordt gegeten, zijn de stokjes ook korter dan die van de Chinezen.

De Chinese stokjes liggen rechts van het bord; de Japanse dwars vóór de kom met de punt naar links.

 

Hoe moet het wel?

·          Leg een stokje op de ringvinger en een duim boven het midden;

·          Leg het andere stokje tussen wijs- en middelvinger en houdt het met de duim op z'n plek;

·          Gebruik het bovenste stokje om het eten op te pakken, het onderste blijft stil.

 

Tafelmanieren

·          Je mag nooit met de stokjes in je vlees prikken, want dat mag alleen als er iemand is overleden.

·          Je mag niet met je stokjes wijzen of gebaren met de stokjes in je hand.

·          Je mag er niet mee snijden.

·          Je mag er niet op bijten of aan likken.

·          Je mag met je stokjes geen voedsel aanbieden aan iemand anders.

·          Je mag niet met je stokjes aarzelend boven een kom zweven.

·          Pak geen kom op met de hand die de stokjes vasthoudt.

·          Als je de stokjes niet gebruikt leg je ze niet in je kom (dat wordt gebruikt als offer), maar ervoor (Japans of Koreaans) of ernaast (Chinees). Er zijn tegenwoordig ook speciale stokjesleggers in allerlei soorten en maten.

·          Chinezen en Japanners pakken de rijstkom met de linkerhand op (als je rechts bent) en werken de rijst met stokjes naar binnen. Koreanen vinden dit juist onbeleefd: de metalen rijstkom moet op tafel blijven staan, de rijst wordt met een lepel gegeten (of met stokjes).

·          Chinezen schuiven de laatste rijstkorrels vanuit de kom rechtstreeks in de mond.

 

Dus: Oefenen maar en EET SMAKELIJK.

 


 

Eerlijk over E-nummers

 

Waarom kom je op de ingrediëntendeclaratie van onze producten tussen de fairtrade ingrediënten soms ook E‑nummers tegen? Wat zijn het eigenlijk? En hoe gaat Fair Trade Original ermee om?

 

Consumenten kijken steeds kritischer naar de samenstelling van de producten die zij kopen. En terecht. Dat geldt natuurlijk ook voor onze producten. Fair Trade Original staat voor eerlijke handel en wij merken dat consumenten daarom soms denken dat dat onze producten 100% puur zijn en geen E-nummers bevatten. Maar dat is niet per se het geval.

E-nummers zijn toevoegingen (ook wel hulpstoffen of additieven genoemd) die in de levensmiddelenindustrie worden gebruikt voor de houdbaarheid van een product of voor de smaak. De E betekent dat de toepassing van deze hulpstoffen veilig is bevonden en goedgekeurd door de EU. Het nummer dient als afkorting van een soms erg lange naam.

E-nummers hebben een slechte reputatie en dat is niet altijd terecht. Want bijvoorbeeld het gebruik van conserveermiddelen zorgt ervoor dat levensmiddelen langer houdbaar blijven en daarmee voorkom je onder andere voedselverspilling. Een veelvoorkomend misverstand is bovendien dat E-nummers niet natuurlijk zouden zijn. Een E-nummer kan zowel een in de natuur voorkomende als een synthetische stof zijn. Zo bevat een tomaat van nature al een hele rij E-nummers!

In combinatie met onze fairtrade ingrediënten maken wij liefst een zo puur mogelijk Fair Trade Original product. Dus ook al worden E-nummers uitvoerig onderzocht en getest: wij vragen onze producenten het gebruik van E-nummers zoveel mogelijk te beperken. Additieven worden bij voorkeur alleen toegevoegd als dat echt nodig is, bijvoorbeeld voor de voedselveiligheid of de houdbaarheid. En als we E-nummers gebruiken, dan liever een natuurlijke stof dan een synthetische.

 

Twee voorbeelden, om te laten zien hoe wij te werk gaan. Bij het ontwikkelen van onze Thaise culinaire lijn – de kruidenpasta’s en (wok)sauzen – hebben we geprobeerd alleen met natuurlijke conserveermiddelen te werken. Voor alle producten is dat gelukt, behalve voor onze Ketjap Manis. Omdat ketjap bij de consument vaak langere tijd open is en meestal niet in de koelkast wordt bewaard, hebben we besloten kaliumsorbaat (E202) eraan toe te voegen om de houdbaarheid van het product voor de consument te verlengen.

Eerlijk over E-nummers?Samen met onze leverancier in Sri Lanka kozen we er oorspronkelijk voor om aan onze Kokosmelk drie additieven toe te voegen: twee als stabilisator (om de melk enigszins vloeibaar te houden, wat trouwens alsnog heel lastig blijkt te zijn) en een als conserveermiddel: kaliummetabisulfiet (E224). De ervaring leert dat het product zich zo goed houdt, dat een conserveermiddel overbodig is. E224 maakt de kokosmelk tegelijkertijd mooier wit. Dat vinden wij onvoldoende reden om deze toevoeging in de receptuur te houden, dus bevat de kokosmelk die wij dit najaar uitleveren geen conserveermiddel meer.

Zowel bij de ontwikkeling van nieuwe producten als in ons bestaande assortiment blijven we dus alert op (nieuwe) mogelijkheden om de receptuur te verbeteren.

Het vermijden van onnodige E-nummers is daarbij standaard een van de aandachtspunten.

Maar soms staan we wel voor dilemma’s. Want wees eens eerlijk: zijn we als consumenten niet heel erg gewend geraakt aan perfecte producten? Die mooi van kleur en consistentie zijn? Zo voegen wij aan onze zoetzure woksaus paprika-extract toe om het product mooi rood te laten kleuren. Zoals de consument nu eenmaal gewend is van een zoetzure saus.

 


 

Gerecycled glas uit Vietnam

 

Opvallend aan dit glaswerk is de blauwe, bruine of groene tint. Deze tint ontstaat doordat er oude limonadeflesjes en inktpotjes gebruikt worden als grondstof.

Oude (limonade)flesjes worden gebruikt als grondstof voor de glasproductie. Het ingezamelde glas wordt stuk gegooid in een grote oven. Dan wordt de oven op temperatuur gestookt en vervolgens wordt een kleurpapje gemaakt om de kleur te bepalen.

Hierdoor ontstaat de kenmerkende tint van de karaffen en de wijn-, sap- en champagneglazen die van deze omgesmolten flesjes worden gemaakt.

Het glas wordt met de mond geblazen. Ze nemen een stalen pijp en pakken daarmee een klont gesmolten glas uit de oven en blazen deze in de gewenste vorm. De producten worden in de lucht opengeblazen en vervolgens in een mal geblazen. Hierna wordt het glas in een afkoelcontainer geplaatst om het glas langzaam te laten afkoelen.

 De glasproducent heeft dankzij de toegenomen orders een nieuwe werkplaats kunnen bouwen. Een enorme verbetering van de werkomstandigheden is het gevolg.

Net als in veel landen in het Zuiden, is het ook in Vietnam vrij ongewoon dat een vrouw aan het hoofd van een bedrijf staat. Dankzij Linh is het bedrijf de laatste jaren echter flink is gegroeid. Haar geheim? Gedreven ondernemerschap en afzet van producten naar het buitenland.

http://deevenaar.net.dynamicweb.dk/Files/Billeder/31/2.jpghttp://deevenaar.net.dynamicweb.dk/Files/Billeder/31/5.jpghttp://deevenaar.net.dynamicweb.dk/Files/Billeder/31/1.jpg

 

 

  

 

HOREN, ZIEN EN ZWIJGEN

 

De drie apenj heten in Japan: Mizaru, met zijn handen voor zijn ogen (ziet geen kwaad), Kikazaru, met zijn handen voor zijn oren (hoort geen kwaad) en Iwazaru, met zijn handen voor zijn mond (spreekt geen kwaad). Soms wordt er een vierde aap afgebeeld: deze wordt Shizaru genoemd en beelt "doet geen kwaad" uit. Hij heeft zijn handen op zijn buik, over zijn genitaliën of gekruist. Kijk niet naar, luister niet naar, spreek niet uit en richt je niet op wat in strijd is met welvoegelijkheid.

 

 

HUWELIJKSBEKER  uit Quinea (Peru).

De beker van aardewerk is versierd met twee lama's, die hun kopjes naar elkaar toe gewend of hun nekjes verstrengeld hebben.

Ze staan symbool voor het pasgetrouwde paar. In Quinea is het de gewoonte dat het paar na de huwelijksceremonie samen uit deze beker drinkt.

 

 

Kisii-steen. Kisii-steen wordt zo genoemd omdat het wordt gewonnen in de omgeving van de stad Kisii. De Kenianen noemen het Tabaka-stone, daar de vindplaats in het dorp Tabaka ligt. Het is een zachte soort zeepsteen in verschillende kleuren, van roomwit, grijs, blauw, zalmrood en zwarte steenlagen. De mannen snijden de stenen, met beitels en vijlen en geven de eindvorm. De vrouwen polijsten alle producten door ze te behandelen met water en schuurzand.

Mozes Ongesi Ondari heeft de leiding. Hij heeft het ambacht geleerd van zijn vader, deze is een groot kunstenaar en zeer artistiek.  Bij Smolart streven ze naar een stukloon dat 20% hoger ligt dan wat de handel voor de producten betaalt. En ook onze vooruitbetaling van 50% leidt tot een betere levensstandaard van de producenten.


 

KOFFIE

 

Wikipedia zegt het volgende over koffie:

Koffie is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Door de bril van een plantkundige is dit een foute benaming want bonen zijn vruchten en geen zaden. Tijdens het roosteren - ook wel branden genoemd - ontstaan zo'n 700 verschillende chemische stoffen. De gebrande koffiebonen worden gemalen en ongemalen verkocht.

De koffie die wordt verkocht is meestal een mengsel van gebrande zaden van twee (botanische) koffiesoorten: Coffea arabica en Coffea robusta (synoniem Coffea canephora). Sommige Nederlandse fabrikanten maken een onderverdeling in goudmerk, zilvermerk en roodmerk. Goudmerkkoffie bestaat meestal voor 100% uit arabicabonen, zilvermerk bestaat uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen en roodmerk uit 70% arabicabonen en 30% robustabonen. Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de robustabonen, die voor een pittigere smaak kunnen zorgen.

 

 

MANGO in blik

De mango’s worden, net als de ananassen, verbouwd en verpakt in Thailand. De boeren werken volgens de fairtrade richtlijnen, dus ontvangen zij voor hun fruit een ontwikkelingspremie.

De boeren van de Poo Pluk Saparot Fairtrade Group in Thailand krijgen begeleiding bij hun productie. Zo leren ze hun planning af te stemmen op de vraag, waardoor ze geen fruit meer hoeven weg te gooien en hun oogst meer oplevert. Ook wisselen ze kennis uit met elkaar en zijn ze professioneler geworden.

Schoon drinkwater

De fairtrade ontwikkelingspremie die Fair Trade Original voor de mango’s en ananassen betaalt,  draagt bovendien bij aan projecten in de gemeenschap. Zo gaan gehandicapte kinderen door dit extra geld naar school en een comité coördineert de aanplant en verzorging van bomen. De boeren hebben besloten een meer aan te leggen met schoon drinkwater en iedereen in de gemeenschap wordt gewezen op het belang van een schone omgeving.

Extra gemakkelijk

Het vakkundig schillen en snijden van de mango’s is al gedaan in Thailand. Dat maakt het extra gemakkelijk om deze malse zacht-zoete vrucht te eten: in een bakje yoghurt, op een plak cake of in een oosters gerecht.

 

Pindakaas met knapperige stukjes pinda uit Nicaragua, Mozambique en Malawi.

 

Pindakaas is al sinds jaar en dag een van de populairste soorten broodbeleg in Nederland. De Wereldwinkel heeft een heerlijke pindakaas met knapperige stukjes noot, met het Max Havelaar Keurmerk in het assortiment. De pinda’s in de pindakaas komen uit verschillende landen: Nicaragua, Mozambique en Malawi. De pinda’s uit Nicaragua zijn afkomstig van de Cooperative del Campo.

 

Polystoneis gemaakt van verschillende steensoorten, die kapot gemaakt zijn en vervolgens vermalen tot poeder. Daarna wordt er hars doorheen gemengd en ontstaat er een soort pasta. De pasta wordt met de hand in een mal (vorm) gesmeerd. Een beeld bestaat uit 2 (of meerdere) mallen, die precies op elkaar passen. Daarna moet het 24 uur drogen. Na het drogen worden de mallen eraf gewrikt en komt een zeer ruw beeld tevoorschijn. Vervolgens wordt elk beeld, in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, met een slijptolletje glad gemaakt en gevijld met een zeer fijn vijltje. Dan gaat het naar een waterbad waarin het met waterproof schuurpapier wordt geschuurd. Na het opschuren worden de beelden in een verfbad gedompeld (loodvrije verf, dus goed voor mens en milieu) en gedroogd. Tenslotte wordt het beeld gepolijst: eerst met een machine, daarna in de hoekjes met de hand. Voor het wordt ingepakt wordt het nog eens opgepoetst.


QUINOA

Quinoa (spr. uit kienwa) is in Nederland nog vrij onbekend. Het kan als vervanger dienen van rijst, couscous, e.d. Het is gezond en rijk aan vitaminen (B2 en E), calcium, eiwitten en mineralen.  De eiwitten bevatten alle noodzakelijke aminozuren in de juiste dosis en zijn bovendien goed verteerbaar.

Quinoa is eigenlijk geen graan (maar wordt voor het gemak wel zo genoemd), maar een zaad (verwant aan spinazie) en komt uit de Andes. De Azteken zijn begonnen met het gebruiken van de zaden voor de bereiding van rituele drankjes en voedsel. Quinoa wordt nog steeds verbouwd in Zuid-Amerika, maar het groeit nu ook in India en Nepal.

Quinoa neemt tijdens het koken (± 15 minuten) ongeveer driemaal zijn gewicht aan. Per persoon is 80-100 gram rauwe quinoa voldoende.

 

 

SERVIES HAAN

Producent JaJa heeft 30 mensen in dienst, 4 mannen en 26 vrouwen. De mannen doen het zware werk, en de vrouwen doen het fijne werk zoals schilderen en polijsten. JaJa bestaat sinds 2001 en is met 7 mensen begonnen. Zij maken vooral servies voor restaurants. De vrouwen kunnen hun tijd zelf indelen en worden per stuk betaald ze komen uit op een dagloon van gemiddeld 300 Bath. Door deze flexibele arbeidstijd kunnen ze rekening houden met schoolgaande kinderen, tempelbezoek en feestelijkheden zonder dat dit invloed heeft op hun inkomen. De mannen zijn in vaste dienst en ontvangen een dagloon van 300 Bath. De arbeidsomstandigheden zijn goed, mondkapjes e.d. zijn aanwezig, daarnaast hangt er een ontspannen werksfeer. De gebruikte verf is uiteraard milieuvriendelijk. De producten staan 16 uur in de oven waarvan de laatste 6 uur de temperatuur geleidelijk omlaag wordt gebracht. Daarna worden de producten handmatig bewerkt. Wij bezoeken deze producent regelmatig en introduceren nieuwe modellen, die ze dan ook op de lokale markt kunnen verkopen. De verkoopprijzen kunnen laag gehouden worden omdat onze producent alleen gespecialiseerd is in het maken van servies, daardoor kunnen zij ook altijd een goede kwaliteit garanderen. Het servies is vaatwasser bestendig en geschikt voor de magnetron.

 

 

WOKSAUS

KRS Spicy Food is producent van Oosterse culinaire producten. Het is een middelgroot, dynamisch familiebedrijf in de buurt van Bangkok. KRS is in de laatste jaren gegroeid van 110 naar ca. 160 werknemers.

De rietsuiker uit de woksaus is afkomstig van de suikerboeren van de Pranburi Fairtrade Sugar Cane Group en de sojasaus wordt geleverd door Northern Food Complex in Chiangrai, de producent van de Fair Trade Original Ketjap Manis. De fairtrade soja(bonen) hiervoor zijn afkomstig van de Maetaeng Fairtrade Soy Bean Group, in het Noorden van Thailand.

Voor de gember wordt nog hard gewerkt aan certificering. Op dit moment is er (nog) geen Fairtrade gember beschikbaar in Thailand

 

 

 

  STOOMMAND: In de Aziatische keuken wordt hij gebruikt om bijna alle gerechten te maken die je maar kunt bedenken. Het eten wordt gestoomd in de vochtige hitte die door het kokende water wordt afgegeven. Dompel voor elk gebruik het stoommandje even een kwartiertje in water. Leg de ingrediënten in het mandje, sluit hem af en zet ondertussen alvast een pan op het vuur met een laag water en breng deze aan de kook. Als het water kookt kan de stoommand in de pan maar zorg ervoor dat de ingrediënten niet in aanraking komen met het kokende water. En mocht het nodig zijn, vul dan zo af en toe het water een beetje aan.

Wachten tot je gerecht klaar is…. Smakelijk!


 

TAGUA , een sierlijke noot als sieraad.

Er groeit een bijzondere boomsoort in de regenwouden van Peru. Deze Taguapalm draagt vruchten, Taguanoten genaamd. Eenmaal geplukt en gedroogd, is de noot keihard als ivoor. Hiervan maakte de bevolking kledingknopen totdat kunststof zijn intrede deed. Inmiddels is er weer vraag naar.

Dit is meteen goed voor het milieu. Nu de Taguapalm weer een inkomstenbron is, wordt het kappen van regenwouden minder noodzakelijk.

De noten worden op een natuurlijke manier geverfd, waardoor er een mooi scala aan trendy kleuren ontstaat en er prachtige sieraden (bijv. kettingen) van worden gemaakt.

 

 

 

TAJINE

http://www.wereldwinkelwijchen.nl/tajine.jpgSinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De tajine is zo’n oude kookpot uit Noord-Afrika en is gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast, waardoor het eten in de pot gelijkmatig verwarmd wordt. Al sudderend op een vuurtje of in de oven wordt het langzaam gaar. Pottenbakkers maken de tajine van oudsher op een draaitafel. Tegenwoordig maken ze ook ook wel gebruik van een mal om de klei in te gieten. Als de klei is gedroogd, wordt er een laag glazuur aangebracht en gaat de tajine in de oven om uit te harden. Een familiebedrijfje in Tunesië maakt deze tajines. Naast effen tajines, maakt het bedrijf ook beschilderde tajines. Veelal vrouwen brengen de kunstzinnige schilderingen op de tajines aan; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen.

 

Tagine 25cm groen

Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

http://www.twinningshop.nl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/t/a/tajine_art_3973_600x600_1_3.jpgDe meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine.

 

 

Tajine tips: Smeer de schaal en het deksel eenmalig, voor het eerste gebruik, aan de binnenkant in met olie en warm de schaal vervolgens een keer, gevuld met water, een halfuurtje op een laag pitje op het fornuis of in de oven. Op die manier trekt het water en de olie in de keramiek, wat het minder poreus maakt. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Gebruikt u de tajine niet vaak, dan weekt u hem het beste nog een uur voor gebruik. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. Een aardewerken tajine kan absoluut niet tegen grote temperatuurschommelingen. In een warme tajine voegt u daarom beter geen koude ingrediënten toe en omgekeerd, wanneer u de tajine in de oven stopt, mag u die zeker in geen geval voorverwarmen (dus plaats de tajine in een koude oven) en een warme tajine nooit op een koud aanrecht plaatsen.

 

Tajines zijn er in verschillende maten. Een goede maat is een tajine van rond de 30 cm doorsnede, zodat ook grotere stukken vlees of kip bereid kunnen worden. Let ook op de schaaldiepte. De kleinere tajines kunnen gebruikt worden voor kleine (bijv. 1-persoons) porties of om kleine (bij)gerechten in op te dienen. Natuurlijk kan de grote tajine ook als opdienschaal gebruikt worden.

Gebruik de tajine voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit. De smaak van toegevoegde kruiden en andere smaakmakers krijgen tijdens de bereiding in de tajine goed de tijd om op elkaar in te werken. Het resultaat is een smakelijk en vetarm gerecht.


 

TONY'S CHOCOLONELY CHOCOLADE  (LETTERS)

De cacao komt van een kleine coöperatie (ABOCFA) uit Aponoapa in Ghana en uit Ivoorkust.

De 350 boeren zijn in 2008 begonnen met het verbouwen van bio cacaobonen. Vol goede moed volgden de boeren 3 jaar lang trainingen bij Cadbury om hun Fairtrade-certificering te behalen. En met succes. De Fairtrade biologische cacaobonen van ABOCFA zijn een feit. Maar al snel blijkt dat het harde werken niet beloond wordt: Cadbury (inmiddels overgenomen door het nog grotere Kraft) heeft zijn handen van het project afgetrokken. De boeren konden fluiten naar hun premie en bleven zitten met al hun Fairtrade biologische cacao. Niet fair! Daarom besloot Tony's Chocolonely in Ghana de ABOCFA-bonen te kopen. Ze tekenden ter plekke een intentieverklaring waar in staat dat de boeren de komende 5 jaar hun Fairtrade bio-bonen bij hen kwijt kunnen, tegen de premium prijs. Zo ontvangen de boeren eindelijk hun lang verwachte bo(o)nus en Tony's Chocolonely heeft  supergoede bio én Fairtrade cacao om iets lekkers van te maken.

 

http://myminds.punt.nl/upload/Tonys_Chocolonely_Chocoladeletters.jpgU heeft hem misschien al gespot: de vernieuwde chocoladereep! De gelijke blokjes zijn verleden tijd; nu heeft de reep een ongelijke breeklijn. Probeer die maar eens eerlijk te delen! Het doel? Alle chocoladefans op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld nog steeds ongelijk verdeeld zijn.

 

Ook opmerkelijk bij de chocolade van Tony's Chocolonely is het feit dat melkchocola een rode verpakking heeft en de pure een blauwe. Dit is expres gedaan, om de consument bewust chocola te laten eten. 't Is maar dat u 't weet!

 

 

VIJZEL

In gebruik nemen van de vijzel: Deze vijzel kunt u gebruiken voor het fijnmalen van bijv. ui, knoflook, kruiden en specerijen. Voor het eerste gebruik de vijzel wassen met heet water, geen afwasmiddel gebruiken. Vervolgens wat kruiden, specerijen en/of ui fijnmaken in de vijzel en heet water er bij doen. Dit papje na ongeveer een kwartier weggooien en de vijzel met heet water naspoelen.

Dan is de vijzel klaar voor gebruik.

 

 

Vogelvoederplaten en vriendenkringen van keramiek uit Mexico

http://wereldwinkeldelden.nl/uploads/images/Non%20food/INTERIEUR/Keramiek/Evenaar/Vogelbadje%20in%20de%20maak%201.jpgDe vogelvoederplaten van de importeur De Evenaar komen uit Mexico.De voederplaten worden gemaakt van klei, dat volop aanwezig is in dit kleurrijke land in Latijns-Amerika. Voor de vogels van de voederplaat gebruikt de producent een mal. Met een stamper wordt het bakje van klei gemaakt. De onderplaat wordt als een pizza met een deegroller uitgerold. Het aardewerk wordt op een lage temperatuur gebakken. Hierna is het de beurt aan de verfafdeling. Voor de basiskleuring van de voederplaats worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt. Hier bovenop wordt met een spons verf getamponneerd.

Naast de vogelvoederplaat maakt de Mexicaanse producent ook andere producten van aardewerk, zoals de vriendenkring.

 


 

VRIENDENKRING uit Mexico

http://wereldwinkeldelden.nl/uploads/images/Non%20food/INTERIEUR/Keramiek/Evenaar/Vriendenkring%20Mexico%20Evenaar.jpg

Vaak een symbolisch cadeau van vriendschap of saamhorigheid: een beeldengroep van figuren die gearmd in een kring staan. Het aantal varieert. Vaak wordt in het midden een waxinelichtje geplaatst.

Deze zogeheten vriendenkringen zijn waarschijnlijk gebaseerd op voorwerpen die afkomstig zijn uit de streek Colima in het Noordwesten van Mexico. Ze stammen uit een periode die we het Pre-Klassiek noemen, en die zich uitstrekt van 2000 v.Chr. tot 300 na Chr., dus ver voor de komst van de Europeanen naar Amerika. In het centrum van de 'vrienden' kan een waxinelichtje worden geplaatst. Deze bestonden natuurlijk niet in het precolumbiaanse Amerika. Oorspronkelijk stond er bijvoorbeeld een balspeler in het midden van de kring. De elkaar omarmende figuren dragen meestal zeer uitgebreide tulbandachtige hoofdbedekkingen en stellen gewoonlijk dansers voor. Veel van dit soort aardewerken beeldjes zijn als grafgift gevonden in de welbekende schachtgraven van de Colima en Nayarit.

De grote internationale belangstelling voor de prachtige vormen van dit oude aardewerk heeft de huidige bewoners van het gebied geïnspireerd tot moderne versies van de beeldjes en kruiken. De vriendenkring, met of zonder waxinelichtje, is daar een goed voorbeeld van.

Voor de vriendenkringen gebruikt de producent een mal. Met een stamper wordt het bakje van klei gemaakt. De onderplaat wordt als een pizza met een deegroller uitgerold. Het aardewerk wordt op een lage temperatuur gebakken. Hierna is het de beurt aan de verfafdeling. Voor de basiskleuring worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt. Hier bovenop wordt met een spons verf getamponneerd.

 

 

 

ZEEPSTEEN

Productieproces: Zeepsteen wordt gewonnen in open mijnen in het westen van Kenia. Het hangt van de gewenste kleur (wit, roze, zwart of oranje) en hardheid af waar men de stukken zeepsteen vandaan haalt.

Het zeepsteen wordt in de mijn in stukken gezaagd en gehakt. Vervolgens worden de brokken zeepsteen meegenomen naar een plek waar het prettig is om te beeldhouwen. Ergens onder een boom, in een gebouwtje van een productiegroep of gewoon thuis in de voortuin. Als de beeldhouwers de grove vorm van het product af hebben, gaat het door naar een plaats waar het wordt afgewerkt. Daar wordt het 'gewassen' door groepjes vrouwen, die het product schuren in een teiltje water totdat het helemaal glad is. Dan kan het product gepolijst en eventueel geverfd worden.

 

 


 

CHAKRA's:  Een chakra is een centrum van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft. Het woord chakra verwijst naar een ronddraaiend veld van activiteit die door de belangrijkste zenuwknopen van de ruggengraat stroomt. Er zijn zes van deze wielen die een reeks energievelden vormen, van het stuitje tot het midden van het voorhoofd en een zevende chakra dat zich boven het lichaam bevindt. De zes belangrijkste chakra's komen overeen met de basistoestanden van hoger bewustzijn.

 

Chakra 1 - wortelHet 1e chakra is het wortelchakra (muladhara-chakra): ook wel basis-chakra of stuitbeenchakra genoemd.

Centrale thema's: stabiliteit, levenswil, overleven, zelfhandhaving, zekerheid, oervertrouwen, aarding.

Aantal bloemblaadjes: 4;  Kleur: rood; Element: aarde; Planeet Mercurius, Zintuiglijke functie: ruiken.

 

Chakra 2 - heiligbeenHet 2e chakra is het heiligbeenchakra (svadhisthana-chakra).

Centrale thema's: seksualiteit, sensualiteit, voortplanting, creativiteit, scheppende levenskracht, kunnen genieten.

Aantal bloemblaadjes: 6; Kleur: oranje; Element: water; Planeet Venus; Zintuiglijke functie: proeven.

 

Chakra 3 - navelHet 3e chakra is het navelchakra (manipura-chakra).

Centrale thema's: wilskracht, zelfvertrouwen, persoonlijkheid, ontwikkeling van het ik, zelfbeheersing, gevoel, sensibiliteit, macht, doorzettingsvermogen. Aantal bloemblaadjes: 10; Kleur: geel, goud, goudgeel; Element: vuur; Planeet Mars; Zintuiglijke functie: zien.

 

 

Chakra 4 - hartHet 4e chakra is het hartchakra (anahata-chakra).

Centrale thema's: liefde, compassie, menselijkheid, genegenheid, geborgenheid, openheid, tolerantie, goedheid.

Aantal bloemblaadjes: 12; Kleur: groen, rookkleur; Element: lucht; Zintuiglijke functie: tasten.

 

 

Chakra 5 - keel

Het 5e chakra is het keelchakra (vishuddha-chakra).

Centrale thema's: communicatie, woordbewustzijn, inspiratie, waarheid, mentale kracht, synthese, creativiteit, muzikaliteit.

Aantal bloemblaadjes: 16; Kleur: lichtblauw; Element: ether; Planeet Saturnus; Zintuiglijke functie: horen.

 

Chakra 6 - voorhoofdHet 6e chakra is het voorhoofdchakra (ajna-chakra). Wordt vaak het derde oog genoemd.

Centrale thema's: intuïtie, wijsheid, inzicht, waarneming, fantasie, voorstellingsvermogen, zelfkennis.

Aantal bloemblaadjes: 2; Kleur: donkerblauw, indigoblauw; Element: energie van de sterren; Planeet Uranus,

Zintuiglijke functie: zevende zintuig, bovenzinnelijke waarneming, intuïtie.

 

Chakra 7 - kroonhttp://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUgFTZtPQnPB8KaYh8RdvFILVNWvJiFn4r5G8zTsKX3FFdE65aHet 7e chakra is het kroonchakra (sahasrara-chakra).

Centrale thema's: spiritualiteit, ervaring van geestelijke werelden, godsbesef, verlichting, zelfverwerkelijking, kosmische vereniging, religiositeit, verbondenheid met de kosmos. Aantal bloemblaadjes: 1.000; Kleur: violet, wit of geel; Element -; Basissymbool: lotus; Planeet Neptunus; Zintuiglijke functie: kosmisch bewustzijn.