Olifant als gelukssymbool

 

 

De olifant heeft een positieve symbolische kracht, een witte olifant kondigde de geboorte van Boeddha aan. De Hindoeistische god Ganesha, die staat voor wijsheid en schrijfkunst, draagt de kop van een olifant met 1 tand. Omdat olifanten oud kunnen worden, zijn ze ook het symbool van het overwinnen van de dood.

 

 

 

http://www.coloring.com.co/wp-content/uploads/2012/11/Lord-Ganesha-Coloring-Pages-of-Diwali.gifGanesha is de halfgod van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers.

In de legenden is Ganesha de zoon van Shiva en Parvati. Omdat Shiva ten strijde trekt, ziet hij zijn zoon niet opgroeien en als hij na vele jaren thuiskomt, herkent hij Ganesha niet meer en denkt dat hij een indringer is. Shiva aarzelt geen moment en hakt het hoofd van zijn zoon af, om tot de ontdekking te komen dat hij zijn eigen nageslacht heeft vermoord. Snel geeft hij zijn dienaren opdracht om het hoofd te brengen van het eerste de beste wezen dat ze tegenkomen. Niet veel later keren de dienaren terug met het hoofd van een olifant en Shiva plaatst dat op het levenloze lichaam van zijn zoon. Hierna komt Ganesha weer tot leven.

Ganesja (in zijn oorspronkelijke vorm als een menselijke figuur met olifantskop) is nog steeds bijzonder populair bij Hindoes in India. Hij werd ook door boeddhisten geadopteerd en hij wordt vaak in de vorm van een klein beschermende amulet om de hals gedragen.

 

Geluksolifantjes uit Sri Lanka

Deze  olifantjes worden gemaakt uit afvalstukjes van het rubber-hout. Brengt geluk bij examens, reizen, verjaardagen, enz.

 

Olifantenpoeppapier

·      eerst eet de olifant (hooi, takken, enz.);

·      daarna poept de olifant;

·      de poep wordt verzameld en verhit;

·      van de pulp wordt papier gemaakt.

 

De importeur van olifanten-poeppapier(boekjes) is Lanka Lamai (Culemborg). Men wil de mens en de olifant samenbrengen. Daarmee laten zien dat de olifant niet alleen in staat is de oogst te vernielen, maar dat hij ook productief is.