Mudra

 

Een van de karakteristieken van Boeddhabeelden en van andere boeddhistische figuren, is de houding van de handen, de mudra. Iedere mudra heeft zijn eigen betekenis.

Dit zijn de meest voorkomende:

 

 

 

http://www.aqua-rijn.nl/data/mediablocks/1__8_ms1.rvf_4.jpg

 

Dharmachakra-mudra

Twee handen voor de borst met de wijsvingers en de duimtoppen tegen elkaar gedrukt. Deze houding symboliseert het in beweging zetten van het Wiel van de Leer. Deze houding zie je vooral bij beelden die de historische boeddha, Shakyamuni, voorstellen op het moment van de eerste prediking, en bij beelden van de hemelse boeddha van het Centrum (het heelal), Vairochana genaamd.

 

 

 

http://www.aqua-rijn.nl/data/mediablocks/1__8_ms1.rvf_5.jpg


Bhumisparsha-mudra

De rechterhand omlaag met de vingers naar beneden gericht en de handpalm naar het lichaam gekeerd. Deze houding symboliseert de aanraking van de aarde. De houding verwijst naar het moment dat de historische Boeddha de verlichting bereikte en daarbij de Aarde als getuige aanriep. Ook typeert deze houding de hemelse boeddha van het Oosten, Akshobhaya.

 

 

http://www.aqua-rijn.nl/data/mediablocks/1__8_ms1.rvf_6.jpg


Varada-mudra

De rechterhand omlaag met de vingers naar beneden en de handpalm naar buiten gekeerd. Dit is de handhouding van zegen en vrijgevigheid. Hij toont de historische Boeddha in zijn dagelijkse activiteiten van zegenen, vrijgevigheid en afstandelijkheid. Ook hoort deze houding bij de hemelse Boeddha van het Zuiden, Ratnasambhava.

 

 

 

 

http://www.aqua-rijn.nl/data/mediablocks/1__8_ms1.rvf_7.jpg


Dhyana-mudra

Beide handen in elkaar gevouwen in de schoot - de historische Boeddha in dagelijkse meditatie. Daarnaast is deze houding verbonden met de hemelse Boeddha van het Westen, Amitabha.

 

 

 

http://www.aqua-rijn.nl/data/mediablocks/1__8_ms1.rvf_8.jpg


Abhaya-mudra


De rechterhand opgeheven tot de hoogte van de borst, met de handpalm naar buiten gekeerd. Dit is de handhouding van geruststelling. Hij hoort bij de historische Boeddha in zijn dagelijkse activiteit van geruststelling en bij de hemelse Boeddha van het Noorden, Amoghasiddhi.

 

 

 

 

http://www.aqua-rijn.nl/data/mediablocks/1__8_ms1.rvf_9.jpg


Vitarka-mudra

De rechterhand opgeheven, de handpalm naar buiten gekeerd met duim en wijsvinger naar elkaar toe gebogen. Dit is de houding van redenering, onderwijzen en discussie. Gewoonlijk zie je die bij voorstellingen van de historische Boeddha in allerlei scènes van prediking.